ZRÓŻNICOWANIE SYTUACJI FINANSOWEJ GMIN NADMORSKICH W POLSCE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem artykułu jest ocena poziomu sytuacji finansowej gmin nadmorskich w Polsce w latach 2013-2017. W pracy wykorzystano dane wtórne pochodzące z Ministerstwa Finansów. Poziom sytuacji finansowej wyznaczono metodą miernika syntetycznego na podstawie średnich wartości (z lat 2013-2017) wybranych cech. W analizie uwzględniono następujące cechy: udział dochodów własnych w dochodach ogółem, udział nadwyżki operacyjnej w dochodach ogółem, udziału wydatków majątkowych w wydatkach ogółem, wskaźnik samofinansowania, nadwyżka operacyjna na mieszkańca, zobowiązania ogółem na mieszkańca, udział zobowiązań ogółem w dochodach ogółem oraz dochody podatkowe per capita (DPPC). Przeprowadzona analiza sytuacji finansowej ukazała, iż nadmorskie gminy wiejskie i miejsko-wiejskie o teoretycznie podobnych charakterze są znacznie zróżnicowane pod względem sytuacji finansowej
Keywords: sytuacja finansowa, gminy nadmorskie, wskaźniki budżetowe