ZASPOKAJANIE POTRZEB ZAKUPOWYCH NA PRZYKŁADZIE WYBRANYCH TRADYCYJNYCH MODELI ZAKUPOWYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem artykułu jest zaprezentowanie teoretycznych zastosowań modeli zakupowych, które obrazują zaspokajanie potrzeb zakupowych. Analiza ta miała na celu pokazanie możliwych zachowań konsumentów. W publikacji zostały przybliżone wybrane zagadnienia z zakresu tematyki konsumenta, jego potrzeb, decyzji oraz czynnościami związanymi przed i po zakupie. Zastosowane metody badawcze to przegląd aktualnej literatury przedmiotu. W tym kontekście została zastosowana metoda opisowa i porównawcza.
Keywords: klient, konsument, potrzeba, decyzja, zakup