The Students Preferences in Lectures Methods (on the Example of the University of Technology in Koszalin) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem artykułu jest zbadanie preferencji polskich studentów specjalności ekonomicznych i nieekonomicznych na drodze uczenia się na wykładach. W artykule są odpowiedzi na następujący badawczy pytanie: jak uczyć studentów w obecnych czasach. Statystycznie udowodniono, że polscy studenci specjalności ekonomicznych i nieekonomicznych nie preferują audytoryjnych metod nauczania na wykładach. Wynik bardzo wysoko statystycznie istotny (99,9%). Statystycznie udowodniono, że należy wziąć pod uwagę różnicę w preferencjach studentów specjalności ekonomicznych i nieekonomicznych. Wynik jest wysoko statystycznie istotny (99,0%). Wynik badania może być pomocny w celu zmiany polskiego szkolnictwa wyższego. Warto wyposażyć wszystkie sale w sprzęt wizualizacyjny. Warto szkolić wykładowców korzystania z wizualnych środków nauczania.
Keywords: specjalności ekonomiczne, specjalności nieekonomiczne, preferencje studentów, wykład, metoda nauczania na wykładach, metoda słuchowa, metoda wzrokowa