Droga do kredytu – co osoby młode wiedzą o swojej zdolności kredytowej? (case study województwa wielkopolskiego) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Zdolność kredytowa odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu finansami młodych ludzi, którzy coraz częściej interesują się kredytami w drodze do samodzielności finansowej. Pomimo rosnącego popytu na kredyty (szczególnie hipoteczne), wiele osób młodych nie posiada wystarczającej wiedzy na temat zdolności kredytowej, co może prowadzić do błędnych decyzji finansowych. Celem głównym badań było więc określenie poziomu wiedzy osób młodych na temat zdolności kredytowej oraz jej wpływie na ich decyzje finansowe. Przeprowadzono badania ankietowe wśród osób młodych z województwa wielkopolskiego, które miały na celu odpowiedź na następujące pytania badawcze: Czy młodzi ludzie rozumieją, czym jest zdolność kredytowa? Jakie są konsekwencje posiadania wysokiej lub niskiej zdolności kredytowej? Jakie zachowania finansowe wpływają na zdolność kredytową? Czy młodzi ludzie znają swoją aktualną zdolność kredytową oraz czy planują w przyszłości zaciągnięcie kredytu? Przeprowadzone badania empiryczne wykazały, że podstawowa wiedza osób młodych na temat zdolności kredytowej jest wysoka, ale niepełna. Starsi respondenci (wśród badanych osób młodych do 29 roku życia) wykazują większą świadomość finansową i praktyczne doświadczenie, a kredyt na zakup nieruchomości jest dominującym celem finansowym młodych osób. Wśród osób młodych występuje także niedostateczna świadomość niektórych konsekwencji niskiej zdolności kredytowej.
Keywords: zdolność kredytowa; poziom wiedzy; młodzi ludzie; decyzje finansowe; świadomość finansowa