OCENA LOGISTYKI ZWROTÓW I SERWISU – STUDIUM PRZYPADKU (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Celem artykułu jest ocena logistyki zwrotów i serwisu na podstawie przedsiębiorstwa X, produkującego sprzęt rolniczy. Problemem przedsiębiorstwa jest nadmierna ilość zwrotów. Problemem badawczy sformułowano, w jakim stopniu systemy IT mogą ograniczyć liczbę zwrotów i usprawnić proces serwisowy. Metody badawcze wykorzystane w artykule to analiza literatury oraz metoda wskaźnikowa reklamacji i zwrotów. W roku 2023 nastąpił duży przyrost nowych zamówień, co przyczyniło się do wzrostu zwrotów z winy pracowników, klientów i producenta. W przedsiębiorstwie X udział niekompletnych dostaw wzrósł o 0,24%. Niezawodność dostaw uległa minimalnemu pogorszeniu - na poziomie 96,3% oferuje wysoki standard obsługi dostaw, zapewniając dotarcie towarów do klienta oraz serwisów w jak najlepszej jakości przy zachowaniu przyjętych zasad w przedsiębiorstwie. Elastyczność dostaw poprawiła się w stosunku do 2022 roku o około 1%.  Firma podjęła kroki by rozwiązać problem związany z nadmierną ilością zwrotów i reklamacji poprzez wdrożenie oprogramowania Comarch ERP XL.
Keywords: systemy IT, logistyka zwrotu, serwis, obsługa klienta