PROJEKT „PARSĘTA” JAKO PRZYKŁAD INICJATYWY ZWIĄZKU MIAST I GMIN DORZECZA PARSĘTY W ZAKRESIE WYKORZYSTANIA FUNDUSZY UE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Rozszerzenie Unii Europejskiej o dziesięć nowych państw (1 maja 2004 r.) znacząco wpłynęło na jej wielkość i charakter. Członkostwo we Wspólnotach Europej-skich oznaczało dla państw nowo przyjętych konieczność wdrożenia szeregu standar-dów polityczno-ustrojowych oraz prawnych. Ranga władz lokalnych wzrosła znacząco, bowiem na samorządach w dużym stopniu spoczywa obowiązek wdrażania unijnego prawa. Wiele zadań nałożonych na władze lokalne nie byłoby możliwe do zrealizowa-nia gdyby nie możliwość korzystania z pieniędzy unijnych. Polskie samorządy stały sięnajwiększymi beneficjentami środków z funduszy strukturalnych, a możliwości dyspo-nowania dużymi pieniędzmi daje rzeczywistą władzę.
Keywords: samorząd terytorialny, Unia Europejska, fundusze, współdziałanie