PODATEK I JEGO KLASYFIKACJA W POLSKIM SYSTEMIE PODATKOWYM (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem opracowania jest rozróżnienie terminologiczne podatku od pozosta-łych danin publicznych oraz ukazanie kryteriów klasyfikacji podatków i ich znaczenie w polskim systemie podatkowym. Daniny publiczne są głównym źródłem dochodu państwa, a zatem ważnym aspektem jest rozróżnienie cech danin publicznych, które determinują ich przeznaczenie na realizację poszczególnych zadań państwa.
Keywords: podatek, parapodatek, fundusz celowy, ubezpieczenie społeczne