(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Głównym celem badań było określenie zróżnicowania atrakcyjności turystycznej gmin nadmorskich województwa zachodniopomorskiego. Zakres czasowy analizy obejmuje dane z 2018 roku. W zakresie metod badawczych zastosowano metodę rang. Dane pochodzą ze źródeł wtórnych, takich jak: literatura przedmiotu, dane GUS oraz zasoby Internetu. Do określenie poziomu atrakcyjności turystycznej badanych gmin wykorzystano wskaźniki zagospodarowania turystycznego, a także wskaźniki dotyczące walorów krajoznawczych i dostępności komunikacyjnej, tj. wskaźnik Baretje-Deferta, wskaźnik gęstości bazy noclegowej, odsetek obszarów prawnie chronionych, liczba imprez kulturowych organizowanych w gminach nadmorskich, zróżnicowanie długości brzegu morskiego, położenie wobec dróg krajowych, odsetek terenów kolejowych. W wyniku przeprowadzonych analiz potwierdzono założenie, zgodnie z którą pomimo rozwiniętej funkcji turystycznej gminy nadmorskie województwa zachodniopomorskiego są zróżnicowane pod względem atrakcyjności turystycznej.