(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Głównym celem badań było określenie preferencji turystycznych mieszkańców Koszalina. Badanie przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankietowego, który składał się z 15 pytań oraz metryczki. Dane zbierano wśród mieszkańców Koszalina drogą internetową od marca do kwietnia 2020 roku. Na pytania zawarte w kwestionariuszu odpowiedziało 50 osób. W wyniku przeprowadzonych analiz zrealizowano cel, a także potwierdzono założenie, zgodnie z którym preferencje wyjazdowe mieszkańców Koszalina są zróżnicowane. Zgodnie z przeprowadzonymi analizami na preferencję turystyczne mieszkańców Koszalina wpływają: walory turystyczne, cena, miejsca wolne od zagrożeń terrorystycznych, miejsca o ograniczonym wystąpieniu zagrożeń naturalnych, miejsca odmienne od tych, w których codziennie funkcjonują.