(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule podjęto kwestie związane z finansowaniem przedsiębiorstw za pomocą venture capital. VCjest to kapitał własny, wnoszony na ograniczony czas przez inwestorów zewnętrznych do nowo powstających, lub działających przedsiębiorstw, które dysponują na ogół innowacyjnym produktem, metodą produkcji lub usługą, które nie zostały jeszcze zweryfikowane przez rynek, a wiec stwarzają wysokie ryzyko niepowodzenia inwestycji. Przedstawiono istotę i rodzajefunduszy venture capital. Scharakteryzowano strukturę potencjalnych inwestorów finansujących podmioty gospodarcze w Europie, rynek funduszy venture capital, a także przedstawiono korzyści wynikające z venture capital dla przedsiębiorcy.