(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W pracy podjęto problem kształtowania stopy oprocentowania depozytów oraz stopy oprocentowania kredytów w zależności od stopy redyskonta weksli. Przeprowadzone badania mają pozwolić na ocenę skuteczności oddziaływania na rynkową stopę procentową jednego z podstawowych instrumentów Narodowego Banku Polskiego jakim jest stopa redyskonta weksli. Badania obejmują okres 01.2005-01.2010.Wzakresie rynkowych stóp procentowych brano pod uwagę średnie stopy oprocentowania depozytów oraz średnie stopy oprocentowania kredytów. Badania wskazały na występowanie wyraźnych związków pomiędzy tymi stopami, chociaż ich charakter zmieniał się w czasie.